Най-малко 15 души са загинали в Кения, където наводненията са отнесли

...
Най-малко 15 души са загинали в Кения, където наводненията са отнесли
Коментари Харесай

15 жертви на наводнения в Кения

Най-малко 15 души са починали в Кения, където наводненията са отнесли десетки къщи и са опустошили аграрни земи след проливни дъждове, заяви Червеният кръст.

През последните дни в страната, изключително в сухата северна част, паднаха проливни дъждове, които провокираха наводнения и потопиха пътища, а сходни подиуми се случиха и в други елементи на Източна Африка, съобщи Агенция Франс Прес.

" От през вчерашния ден са засегнати 15 264 семейства, като се оповестява за 15 жертви ", съобщи кенийският Червен кръст в X. " Повече от 1 000 животни са починали, а минимум 97 хектара земеделска земя е била унищожена ", добави той.

Миналия месец филантропичната организация на Организация на обединените нации (OCHA), съобщи, че през интервала октомври-декември Източна Африка евентуално ще се сблъска с по-силни от нормалното дъждове заради явлението " Ел Ниньо ". " Силните ветрове могат да откъснат покриви, да изкоренят дървета и да причинят структурни повреди ", заяви метеорологичният департамент на Кения.

" Ел Ниньо "  е натурален метеорологичен феномен, който се свързва с нараснала топлота в международен мащаб, както със суша в някои елементи на света по този начин и с проливни дъждове в други.

От началото на сегашния дъждовен сезон над 20 души са починали, а над 12 000 други са били принудени да изоставен домовете си в района Сомали в Етиопия заради неочаквани наводнения, заяви районното държавно управление през уикенда.

Най-малко 14 души са починали и в Сомалия, се споделя в отчет на OCHA. " Най-малко 47 100 души са се преместили на по-високи места, с цел да избегнат риска от наводнения ", съобщи организацията, като добави, че в някои региони проливните дъждове са прекъснали достъпа до пазари и аграрни земи.

Африканският рог е един от най-уязвимите от изменението на климата райони, а рисковите метеорологични феномени се случват все по-често и по-интензивно.

От края на 2020 година Сомалия, както и елементи от Етиопия и Кения, страдат от най-тежката суша в района от 40 години насам.

В края на 2019 година минимум 265 души починаха, а десетки хиляди бяха разселени по време на двумесечни непрестанни превалявания в няколко страни в Източна Африка.

Екстремните метеорологични условия засегнаха близо два милиона души и погубиха десетки хиляди животни в Бурунди, Джибути, Етиопия, Кения, Сомалия, Южен Судан, Танзания и Уганда. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР